مقدمه ای بر بیماری های سینه (پستان)

تمامی بیماری های سینه (پستان)

پستان یکی از اندام های زنان است که در بلوغ، چرخه‌های قاعدگی ماهانه و بارداری تغییرات مختلفی دارند. این تغییرات با افزایش سن ادامه پیدا می‌کند. بیشتر این تغییرات در سینه کاملاً طبیعی است. اما برخی تغییرات نیاز به مراقبت پزشکی دارد. در این میان مهم‌تر از همه درد سینه و توده آن است.

  • توده سینه

توده سینه درسنه می تواند مطرح کننده ی بیماری های مختلف باشد و اسکال زیادی دارند؛ مثل کیست، فیبروآدنوم و پاپیلوما. اندازه، شکل و مکان توده‌ها و همین طور درمان و دلایل بروزشان متفاوت است. حدود نیمی از تمام زنان توده‌هایی با منشا خوش خیم و یا تغییرات فیبروکیستی دارند. این عوارض در دوران پیش از قاعدگی بیشتر رواج دارد و معمولاً بعد از یائسگی ناپدید می‌شود. بیشتر توده‌ها خوش‌خیم هستند و علامت سرطانی بودن ندارند.

شماتیک توده های سینه

 

اگرچه، هر بار که توده غیرطبیعی مشاهده کردید باید به جراح سرطان پستان مراجعه کنید تا آن را بررسی کند و از سرطانی یا پیش‌سرطانی بودن آن اطمینان حاصل کند.

 

 

معرفی توده های سینه

توده هایی که در سینه یافت می شود، انواع مختلف دارد اما شایع ترین آن ها که بسیاری از خانم ها با آن رو به رو می شوند عبارتند از: فیبرو آدنوم ها، کیست ها، توده های ناشی از التهاب و عفونت، بیماری فیبروکیستیک سینه، نکروز چربی و برخی توده های اختصاصی دیگر که به طور مختصر با علائم و درمان این توده ها آشنا می شویم.

 

  • کیست های سینه

کیسه های کوچکی است که دیواره ظریفی دارد و درون آن ها مایع جمع شده است. کیست ها بسیار شایع بوده و تعداد زیادی از خانم ها ممکن است دارای یک یا چند کیست در یک یا هر دو سینه خود باشند. این کیست ها علت خاصی ندارد اما به نظر می رسد که با وضعیت هورمونی فرد در ارتباط باشد اما وجود کیست لزوما به معنای اختلال هورمونی در یک خانم نیست. برای درمان این کیست ها اگر با درد همراه باشد، می توان از داروهای خوراکی استفاده کرد.

دیگر یافته های پزشکی
استیج های سرطان سینه چیست؟

اگر کیست بزرگ باشد یا پزشک جراح سرطان سینه برای تشخیص دقیق تر لازم بداند، اقدام به تخلیه آن با سوزن ظریف خواهدکرد که کار بسیار راحت و بدون دردی است و به صورت سرپایی انجام می شود. در اغلب موارد اقدامات فوق برای درمان کیست کافی است اما به ندرت عمل جراحی نیز لازم می شود. مثلا در کیست هایی که مانع داخل آن خونی باشد یا در کنار آن ها توده ای نیز دیده شود.

 

  • فیبرو آدنوم ها

فیبرو آدنوم ها شایع ترین تومورهای خوش خیم سینه است که بیشتر در زنان 20 تا 35 ساله دیده می شود. اما در نوجوانان هم ممکن است دیده شود. قبل از 25 سالگی فیبرو آدنوم های پستان از کیست ها شایعتر است و موجب اضطراب و هراس در این گروه از بانوان می شود. این تومورها معمولاً مدور هستند، چندین سانتی‌متر قطر دارند و حرکت می‌کنند. این توده ها ممکن است دوطرفه (در هر دو سینه) باشد و گاهی تعداد آن ها به چند عدد در هر سینه میرسد.

معمولا در صورتی که تشخیص فیبروم آدنوم برای پزشک مسجل باشد، نیازی به عمل جراحی وچود ندارد اما اگر توده رو به رشد باشد یا اندازه آن در حدی بزرگ باشد که خارج کردن آن ترجیح داشته باشد اقدام جراحی لازم می شود که عمل ساده و بی خطری است و از نظر زیبایی نیز مشکل خاصی در سینه ایجاد نمی کند چون با یک برش بسیار کوچک انجام می شود و با بخیه ظریف و قابل جذب ترمیم می شود.

شماتیک سرطان پستان

 

اخیرا در صورت وجود سابقه خانوادگی سرطان سینه ترجیح داده می شود که فیبروآدنوم با اقدام جراحی خارج شود. تومورها گاهی اوقات به خودی خود از بین می‌روند.

 

  • توده های عفونی و التهابی

توده های التهابی در اثر عواملی نظیر عفونت ایجاد می شود. التهاب ایجاد شده در بافت سینه سبب می شود، توده یا سفت شدگی در سینه لمس شود و حتی گاهی با به داخل کشیدن پوست یا نوک سینه علائم سرطان را تقلید می کند. عفونت های بافت پستان اغلب در خانم های شیرده اتفاق می افتد، اما گاهی در افراد دیگر نیز مشاهده می شود.

دیگر یافته های پزشکی
نحوه معاینه پستان توسط پزشک

درمان اولیه این توده ها استفاده از آنتی بیوتیک است که باید سریعا به پزشک مراجعه کنند و دارو را دریافت کنند؛ چرا که این التهاب ممکن است تبدیل به آبسه شود و در آن صورت نیاز به تخلیه یا عمل جراحی پیدا می کند. برخی اوقات عفونت های قارچی و سلی در سینه ایجاد التهاب می کند که در این موارد نیاز به درمان با داروهای خاص دارد. گاهی نیز علت التهاب ناشناخته است و میکروب خاصی را نمی توان در کشت های انجام شده یافت که در این مورد نیز درمان های خاصی وجود دارد که به خوبی بیماری را کنترل می کنند.

 

تغییرات فیبروکیستیک سینه

فیبروکیستیک سینه در حقیقت یک بیماری محسوب نمی شود بلکه بروز تغییراتی در سینه خانم ها است که با درد و تورم سینه ها قبل از عادت ماهیانه و بهبود نسبی آن بعد از اتمام عادت ماهیانه همراه است.

تقریبا 80 درصد از خانم ها در دوره ای از زندگی خود این حالت را تجربه می کنند اما شدت آن در افراد مختلف یکسان نیست. در مواردی که درد خفیف است، تجویز ویتامین ها و پرهیز از مواد محرکی چون قهوه، چای غلیظ، نسکافه و کاکائو در تسکین درد این افراد موثر است اما اگر درد شدید و آزاردهنده باشد داروهای دیگری تجویز خواهد شد.

 

نکروز چربی سینه چیست؟

اغلب در سینه های بزرگ در اثر وارد آمدن ضربه و آسیب به نسوج چربی ایجاد شده و به صورت توده ای بدون درد احساس می شود. این ضایعه نیاز به درمان خاصی ندارد و اغلب خود به خود از بین می رود اما در بعضی از موارد چون با ضایعه بدخیم از نظر ظاهری قابل افتراق نیست نیاز به نمونه برداری و خارج کردن دارد.

دیگر یافته های پزشکی
ماموگرافی پستان، MRI پستان، سونوگرافی پستان

باید توجه داشت که هر توده ای که بعد از ضربه ایجاد می شود نکروز چربی نیست، گاهی ضربه عاملی برای دقت خانم ها به سینه و کشف توده هایی می شود که از قبل وجود داشته اما به دلیل اینکه درد نداشته از نظر پنهان مانده، بنابراین توده هایی که بعد از ضربه کشف می شود، باید تحت بررسی کامل قرار گیرد.

 

  • کسیت های سینه

کیست‌ها، که می‌توانند بزرگ یا کوچک باشند، ضرری ندارند و کیسه‌هایی پر از مایع‌اند که گاهی دردناک هستند. بعد از یائسگی، بسیاری از کیست‌ها کوچک می‌شوند یا از بین می‌روند. شما باید بعد از یائسگی در صورت مشاهدۀ هرگونه توده به پزشک مراجعه کنید.

آدنوم نوک سینه وجود تومور در ناحیه نوک سینه است. شکل آنها با هم متفاوت است و گاهی بعد از برداشتن عود می‌کنند و بعضی اوقات نیز با سرطان همراه هستند. پاپیلومای پستان یک غده کوچک در مخاط مجاری شیر نزدیک نوک سینه است. پاپیلوما معمولاً در زنان بالای 40 سال تولید ترشح می‌کند و گاهی این ترشح‌ها خونین هستند.

مطلبی که در مورد تمام توده های خوش خیم باید تاکید کرد این است که تشخیص خوش خیم یا بدخیم بودن توده با پزشک متخصص است و اگر برای تشخیص دقیق نمونه برداری یا عمل جراحی را توصیه کرد، باید در اولین فرصت انجام شود؛ چون ضرر یک نمونه برداری ساده، بسیار کمتر از تشخیص ندادن و به تعویق انداختن درمان یک توده ی بدخیم (سرطانی) است.

به یاد داشته باشیم که سرطان سینه قابل درمان است، اگر در تشخیص و درمان آن اهمال نکنیم.

 

 

جهت ویزیت و ارتباط بیشتر میتوانید با شماره مطب جناب دکتر علی بخشی تماس حاصل فرمایید.

۰۲۱-۶۶۱۲۶۰۶۵

۰۲۱-۶۶۱۲۶۰۴۴

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *